Quartz versus automatisch. Welk horloge past het beste bij jou en wat is het verschil?

Quartz versus automatisch. Welk horloge past het beste bij jou en wat is het verschil?

Wil je een nieuw horloge aanschaffen? Dan moet dit natuurlijk een horloge zijn dat perfect bij jou persoonlijkheid en stijl past. Alleen welk type horloge schaf je aan? Wordt het een Quartz horloge of een automatisch exemplaar? Wij leggen je het verschil uit, zodat je een goede keuze kunt maken.

Voor de twintigste eeuw bestonden er alleen maar mechanische zakhorloges. Volgens de archieven werd het allereerste polshorloge gedragen door de zus van Napoleon. Het eerste elektrische horloge kwam pas in 1957 op de markt.

Watch2Day biedt je een ruime collectie van Quartz horloges én automatische horloges. Zowel een Quartz als een automatisch horloge hebben voor- en nadelen. Het is goed om deze tegen elkaar af te wegen voordat je een horloge bestelt.

Een Quartz horloge

Een Quartz horloge bevat Quartz kristal. Dit kristal is volop aanwezig op de aarde. Vaak wordt er voor horloges gebruik gemaakt van synthetische Quartz. Een Quartz horloge werkt op een batterijtje. De energie van het batterijtjes zet het ingebouwde Quartz kristal weer om in trillingen. De frequentie van deze trillingen is heel nauwkeurig, 1 trilling per seconde. Deze trilling is het tikken van de secondewijzer van het horloge.

Voordelen van een Quartz horloge

Een Quartz horloge heeft de volgende voordelen:

 • - Precieze tijdsaanduiding
 • - Draagbaar bij tal van activiteiten
 • - Weinig onderhoud nodig
 • - Licht van gewicht

Precieze tijdsaanduiding

De tijdsaanduiding van een Quartz horloge is zeer precies. Het horloge loopt eigenlijk altijd op tijd, behalve als de batterij leeg is.

Draagbaar bij tal van activiteiten

Een Quartz horloge is niet zo gevoelig voor bewegingen. Dit betekent dat je het horloge bij tal van activiteiten kunt dragen, zoals tijdens het sporten.

Weinig onderhoud nodig

Een Quartz horloge heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft het horloge niet te reinigen of te oliën. Het enige onderhoud dat het horloge nodig heeft, is het verwisselen van de batterij.

Licht van gewicht

Een pluspunt van een Quartz horloge is dat deze licht van gewicht is. Je voelt het horloge dus nauwelijks als je het om je pols draagt.

Nadelen van een Quartz horloge

Een Quartz horloge kent de volgende nadelen:

 • - Batterij moet vervangen worden
 • - Kortere levensduur dan een automatisch horloge
 • - Kwetsbaar horloge
 • - De batterij kan gaan lekken

Batterij moet vervangen worden

Een nadeel van een Quartz horloge is dat je de batterij om de twee tot drie jaar moet vervangen.

Kortere levensduur dan een automatisch horloge

Een Quartz horloge heeft een kortere levensduur dan een automatisch uurwerk.

Kwetsbaar horloge

Een Quartz horloge is kwetsbaarder dan een automatisch model. Zo is water funest voor het uurwerk. Bovendien kan door een val of een klap het kristal breken, waardoor het horloge niet meer werkt. Ook zijn de onderdelen zeer klein, waardoor er bij een reparatie al snel schade kan ontstaan.

Batterij kan gaan lekken

De batterij in het horloge kan chemicaliën gaan lekken. Hierdoor wordt het uurwerk aangetast. Goedkope batterijen lekker vaak sneller dan duurdere varianten. De Quartz merkhorloges op Watch2Day zijn allemaal voorzien van duurdere batterijen. De kans dat een batterij van een van onze horloges gaat lekken, is dan ook nihil.

Een automatisch horloge

Een automatisch horloge heeft geen batterij, maar wekt energie op door bewegingen. Dit zorgt ervoor dat het veertje in het horloge in beweging komt, zodat het horloge zichzelf opwindt. Dit veertje zorg er ook weer voor dat het uurwerk de juiste tijd en datum weergeeft. Vaak zie je aan de achterkant van de horlogekast een draaiende rotor. De secondewijzer heeft een vloeiende beweging.

Een automatisch horloge heeft dagelijks een minimaal aantal rotaties nodig om te blijven werken. Gemiddeld zijn dit 600 tot 800 rotaties per dag (TPD: Turns Per Day). Wanneer je het horloge dagelijks draagt haal je dat aantal makkelijk met je dagelijkse activiteiten.

Voordelen van een automatisch horloge

Een automatisch horloge heeft de volgende voordelen:

 • - Batterij moet vervangen worden
 • - Langere levensduur
 • - Het automatisch horloge 'leeft'
 • - Milieuvriendelijk horloge

Geen batterij nodig

Een groot voordeel van een automatisch horloge is dat deze geen batterij nodig heeft. De meeste horlogedragers vinden het erg bijzonder dat beweging ervoor zorgt dat het uurwerk de tijd weergeeft. 

Lange levensduur

Een horloge met een automatisch uurwerk is echt vakmanschap. Wanneer je het horloge regelmatig poetst en hem laat schoonmaken en oliën door een horlogemaker, gaat deze echt tientallen jaren mee. Er zijn zelfs automatische horloges die al honderden jaren oud zijn!

Een automatisch horloge ‘leeft’

Een automatisch horloge ‘leeft’ meer. Het horloge geeft de tijd aan door hem te dragen en hierdoor heeft het een soort van hartslag. 

Milieuvriendelijk horloge

Aangezien een automatisch horloge geen batterij nodig heeft, is het een erg duurzaam en zeer milieuvriendelijk item. 

Nadelen van een automatisch horloge

Naast de vele voordelen, beschikt een automatisch horloge ook over enkele nadelen:

 • - Na verloop van tijd stilstaan
 • - Minder nauwkeurige tijdsaanduiding
 • - Gevoelig horloge
 • - Duurder dan een Quartz horloge

Na verloop van tijd stilstaan

Wanneer je het automatisch horloge niet dagelijks draagt, dan gaat het na een aantal uren stilstaan. De meeste automatische modellen kunnen tussen de 40 en 48 uur zonder beweging. Dit betekent dus dat je het horloge dagelijks moet dragen voor een correcte tijdsaanduiding.

Minder nauwkeurige tijdsaanduiding

Een automatisch horloge geeft de tijd iets minder nauwkeurig aan dan een Quartz horloge. 

Gevoelig horloge

Het uurwerk van een automatisch polshorloge is erg gevoelig voor schokken. Je kunt het horloge dan ook niet dragen tijdens het sporten of werkzaamheden zoals timmeren. 

Duurder dan een Quartz horloge

Een automatisch horloge bevat net wat meer onderdelen. Ook kost het meer tijd het om het horloge te maken. Er zit meer techniek in dan in een Quartz horloge. Om deze reden is een automatisch exemplaar dan ook iets duurder dan een Quartz horloge. Op Watch2Day vind je tal van betaalbare automatische horloges van topmerken. 

De nieuwste merkhorloges voor een voordelige prijs

Weet je welk soort horloge je wilt? En wil je graag een merkhorloge? Neem dan eens een kijkje op onze homepage. Wij bieden je dagelijks de nieuwste merkhorloges aan voor een voordelige prijs. Onze horlogedeals veranderen elke dag. Wij bieden een ruime collectie Quartz horloges en automatische horloges voor dames en heren. Bekijk ook eens onze pagina met de gemiste horlogedeals. Hier vind je onder meer refurbished merkhorloges voor een heel voordelige prijs. 

Terug naar blog