Horloge links of rechts dragen?

Horloge links of rechts dragen?

Horloge links of rechts dragen?

Gelukkig is het dragen van een horloge nog steeds heel erg populair. Toch zijn er bij veel horlogedragers wat onzekerheden. Veel gestelde vragen zijn: ‘Kan ik het horloge zowel links als rechts dragen?’ en ‘Wat zijn de regels voor het dragen van een horloge?’. Ben jij ook benieuwd om welke pols je een horloge hoort te dragen? Lees dan vooral even verder.

Volgens de etiquette draag je een horloge altijd om de pols van je niet dominante hand. Je dominante hand is de hand waarmee je schrijft. Ben je rechtshandig dan draag je het horloge om je linkerpols. Als je linkshandig bent, draag je hem om je rechterpols. Toch wisselt het bij veel mensen vaak om welke pols ze een horloge dragen.

 

 

Om welke pols droeg men vroeger een horloge?

Het eerste polshorloge werd in het begin van de vorige eeuw uitgevonden. Er bestonden toen nog geen automatische horloges, quartz modellen of exemplaren die op zonne-energie werkten. Dragers moesten het horloge dus kunnen opwinden. Het draaiknopje om het horloge op te winden, zat vaak aan de rechterkant. Dit kwam, omdat de meeste mensen toen rechtshandig waren en het horloge om de linkerpols droegen.

Om de linkerpols

Tot in de jaren 60 was het gebruikelijk dat mensen rechtshandig waren. Zo moest je met rechts schrijven of werken, ook als je dat niet goed kon. Het was dus handiger om je horloge om je linkerpols te dragen. Bovendien kon je het horloge dan beter opwinden.

Een andere reden om een horloge om je linkerpols te dragen, was om mogelijke beschadigingen te voorkomen. Aangezien mensen tot de jaren 60 meer met hun rechterhand werkten, werden horloges links gedragen. Zo kon je voorkomen dat je jouw horloge beschadigde.

Om welke pols dragen we tegenwoordig een horloge?

Volgens de etiquette draag je een horloge om je minst actieve arm. Als je het horloge om je actieve arm zou dragen, was je meer tijd kwijt om naar het klokje te kijken.

In de praktijk blijkt het vaak het beste te werken om je aan deze regel te houden. Je kunt dan makkelijker op je horloge kijken en deze zit minder in de weg als je ergens mee bezig bent. Als je je horloge om je minst actieve arm draagt, kun je sneller even naar de tijd kijken zonder dat je met andere activiteiten moet stoppen. Als je rechtshandig bent en het horloge om je rechterpols draagt dan wissel je het horloge waarschijnlijk van pols als je gaat schrijven of typen. Om die reden is het dus handiger om het horloge om je niet dominante pols te dragen.

Voorkeur en sociale druk

Tegenwoordig maakt het niet meer zoveel uit om welke pols je een horloge draagt. Toch dragen veel mensen een uurwerk nog steeds om de linkerpols. Dit heeft niet alleen met voorkeur te maken, maar ook met sociale druk. Mensen die hun horloge om de rechterpols dragen, krijgen sneller van een ander te horen dat dit niet hoort.

Draag jouw horloge met trots!

De verklaring waarom anderen je vertellen om welke pols je een horloge moet dragen, komt door een beredenering van vroeger. Toen men nog rechts moest schrijven. Natuurlijk kun je je aan deze ouderwetse norm houden, maar je kunt ook tegen de stroom ingaan en je horloge gewoon om je rechterpols dragen. Het gaat er namelijk om dat je jouw horloge met trots en plezier draagt!

 

 

Zo heb je langer plezier van je uurwerk

Of je een horloge nu links of rechts draagt; je wilt er natuurlijk wel lang plezier van hebben. Dit doe je door hem met zorg te dragen en goed te onderhouden, zodat je slijtage beperkt. Laat je uurwerk dus regelmatig controleren door een horlogemaker. Bovendien zorg je er dan voor dat het klokje goed blijft werken en altijd de juiste tijd aangeeft.

Controleer het horlogeglas

Controleer ook regelmatig het horlogeglas. Als het glas is beschadigd, kan stof of vocht het uurwerk makkelijker binnendringen en de onderdelen aantasten. Het gevolg is dat het uurwerk minder goed werkt. Ook loop je dan het risico dat kleine glassplinters de wijzers en de wijzerplaat kunnen beschadigen.

Voorkom contact met water

Voorkom ook dat je horloge met water in aanraking komt, tenzij deze een hoge waterdichtheid heeft. Door vocht kan een uurwerk gaan roesten en dit leidt weer sneller tot een defect.

Bewaar je horloges in een speciale horlogebox

Als horlogeliefhebber heb je waarschijnlijk meer dan een horloge. Natuurlijk wil je al jouw pareltjes met zorg bewaren. Ze hebben namelijk een financiële en een emotionele waarde. Berg je horloges dus niet zomaar in een kast op, maar bewaar ze met zorg. Als je ze in een kast legt, loop je het risico dat er stof in de uurwerken terechtkomt. Dit leidt weer tot beschadigingen. Bewaar je horloges dan ook in een speciale luxe horlogebox. Zo voorkom je dat er stof in de uurwerken terechtkomt. Een box is aan de binnenkant met stof gevoerd en de horloges leg je neer op zachte kussentjes.

 

 

Bekijk onze horlogedeals

Ben jij op zoek naar een nieuw horloge? Neem dan gerust eens een kijkje op de homepage. Hier vind je horloges die je zowel om je linker- als je rechterpols kunt dragen. Watch2Day heeft elke dag weer gave horlogedeals. Wij bieden je een ruime collectie merkhorloges voor dames en heren. Kijk ook eens bij de gemiste horlogedeals, waar je een overzicht treft van refurbished merkhorloges voor een hele fijne prijs.

Zo mis jij geen enkele horlogedeal

Natuurlijk wil jij geen enkele horlogedeal missen. Abonneer je daarom op onze gratis nieuwsbrief. Hiermee houden wij je als eerste op de hoogte van onze nieuwste horlogedeals. Of volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes, acties, trends en horlogedeals.

Snel genieten van je nieuwe horloge

Heb jij een gaaf horloge gezien bij Watch2Day? Dan bestel je deze eenvoudig en snel bij ons. Met slechts één druk op de knop ben jij de trotse bezitter van een nieuw uurwerk. Je kunt gebruikmaken van diverse, betrouwbare betaalmogelijkheden. Zo kun je jouw aankoop betalen met je creditcard, maar ook via iDeal, Afterpay, Bancontact/ Mister Cash, PayPal en Buckaroo. Zodra wij je betaling hebben ontvangen, gaan wij direct voor je aan de slag om het uurwerk te versturen. Doorgaans ontvang je jouw nieuwe aankoop binnen vijf werkdagen. Je kunt dus snel genieten van jouw nieuwe horloge!

Terug naar blog