Zo onderhoud je jouw horloge

Zo onderhoud je jouw horloge

Zo onderhoud je jouw horloge

Heb je net een horloge gekocht bij Watch2Day? Dan wil je hier natuurlijk lang plezier van hebben! Dat lukt je door jouw nieuwe aanwinst goed te onderhouden. Alleen hoe doe je dat? Hoe onderhoud je jouw horloge?

Je horloge is veel meer dan een prachtig technisch hoogstandje. Het is een machine met honderden kleine, beweegbare en kwetsbare onderdelen. Al deze onderdelen moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week functioneren en dat jaren achter elkaar. De onderdelen kunnen alleen soepel functioneren als je jouw horloge goed onderhoudt.

Beperk slijtage

Als je je horloge met zorg draagt en onderhoudt, beperk je slijtage. Ook zorg je er dan voor dat het uurwerk correct blijft werken, zodat deze altijd de juiste tijd aangeeft. Zo voorkom je dus reparatiekosten en doet je horloge wat het moet doen: de correcte tijd aangeven.

Hoe je jouw horloge onderhoudt, hangt weer af van het type uurwerk dat je hebt gekocht. Een automatisch horloge heeft weer een ander onderhoud nodig dan een automatisch horloge.

Onderhoud van een automatisch horloge

Een automatisch horloge heeft een keer in de drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt nodig. Het is belangrijk dat je jouw polshorloge op tijd onderhoudt, omdat de olie waarmee de onderdelen zijn gesmeerd na een aantal jaren verdroogt en de smerende werking verliest. Je horloge gaat dan achterlopen. Wanneer je dat merkt, dan is dat vaak een teken dat je horloge olie nodig heeft of slijtage vertoont. Het is dan een aanrader om je horloge zo snel mogen een onderhoudsbeurt te laten geven. Je voorkomt dan dat het uurwerk slijt en dat onderdelen vervangen moet worden. Laat je automatische horloge altijd onderhouden door een gediplomeerd horlogemaker. Deze zal het uurwerk volledig reinigen en voorzien van de juiste smeermiddelen.

 

 

Stappenplan periodiek onderhoud van een automatisch horloge

Een onderhoudsbeurt van een automatisch horloge verloopt meestal volgens zes stappen.

Stap 1: Een technische diagnose

Voordat de horlogemaker met het onderhoud begint, maakt deze een analyse van je horloge. Hierbij controleert hij de kast, de horlogeband en het uurwerk. Aan de hand van de controle kan hij vaststellen welk onderhoud jouw polshorloge nodig heeft.

Stap 2: Het demonteren van je horloge

Het uurwerk wordt uit de kast gehaald en gedemonteerd.

Stap 3: Reiniging van het uurwerk

Alle onderdelen van het uurwerk worden schoongemaakt met een geschikte vloeistof.

Stap 4: Controle en eventueel vervangen van onderdelen

Nadat alle onderdelen zijn schoongemaakt, wordt elk onderdeel gecontroleerd. Als een onderdeel slijtage vertoont of als een onderdeel de werking van het uurwerk zou kunnen verhinderen, wordt dit onderdeel vervangen.

Stap 5: Smeren van de onderdelen

Na de controle en eventuele vervanging, worden alle onderdelen weer in het uurwerk gemonteerd. Vervolgens worden de onderdelen gesmeerd.

Stap 6: Controleren van het uurwerk

Nadat de onderdelen weer zijn gemonteerd, gecontroleerd en gesmeerd, wordt het uurwerk gecontroleerd. Hierbij maakt de horlogemaker gebruik van een elektronisch apparaat waarmee hij eventuele afwijkingen kan ontdekken.

Stap 7: Opnieuw afstellen van de balansveer

Om ervoor te zorgen dat het uurwerk de correcte tijd aangeeft, wordt de balansveer opnieuw afgesteld.

Stap 8: Polijsten van de horlogekast

Als laatste wordt het horloge schoongemaakt in een speciaal bad. Daarna wordt de kast gepolijst, zodat jouw horloge er weer helemaal als nieuw uitziet.

Onderhoud Quartz horloge

Een Quartz horloge heeft weinig onderhoud nodig aan het uurwerk. De meeste Quartz horloges zijn waterdicht en schokbestendig. Je kwartshorloge is voorzien van een elektronisch gestuurd uurwerk dat voornamelijk uit elektronische componenten bestaat. De krachtbron van een Quartz horloge is een batterij. Wel moet je erop letten dat er niet te lang een lege batterij in het horloge zit. De meeste batterijen gaan zo’n anderhalf tot twee jaar mee. Echter, door verschillende omstandigheden kan de levensduur van de batterij wat afnemen.

Als je veel gebruikmaakt van de chronograaf (stopwatch), kan dit de levensduur van de batterij verkorten. Verder kan de opbouw van stof of het indrogen van de smeermiddelen er ook voor zorgen dat de batterij snel leegloopt. Als je kwartshorloge korter dan een jaar meegaat op een batterij, dan kan dit een indicatie zijn van verkeerd gebruik of een defect aan het horloge.

Heb je het vermoeden dat de batterij van je Quartz horloge leegloopt? Vervang deze dan binnen zes weken. Zo voorkom je dat de batterij zuur kan gaan lekken en de onderdelen aantast, waardoor het horloge niet meer goed functioneert.

 

 

Algemene onderhoudstips horloges

Om ervoor te zorgen dat jouw horloge lang meegaat, geven wij je nog een aantal onderhoudstips.

Tip 1: Voorkom schokken en harde stoten

Ook al hebben veel horloges de specificatie ‘schokbestendig’ toch is het een advies om je horloge te beschermen tegen schokken en stoten. Draag het horloge dus niet als je een sport beoefent, zoals tennissen, voetballen of basketballen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je horloge niet met water in aanraking komt

Voorkom dat je horloge in aanraking komt met water, tenzij deze waterdicht is. Vocht veroorzaakt roest en dit kan leiden tot een defect aan je horloge.

Tip 3: Controleer het horlogeglas

Controleer regelmatig het glas van je horloge. Wanneer het glas beschadigd is, kan stof en vocht het uurwerk binnendringen en de onderdelen aantasten. Dit heeft weer gevolgen voor de werking van het uurwerk. Verder kunnen kleine glassplinters schade aanbrengen aan de wijzers en de wijzerplaat.

Tip 4: Verzet de datum niet tussen 21.00 uur en 03.00 uur

Het datummechanisme van een horloge is zeer gevoelig. Het is dan ook een aanrader om de datum niet zelf te verzetten tussen 21.00 uur en 03.00 uur. In deze tijdsperiode verzet het datummechanisme vaak zelf de tijd. Als je dit proces verstoort, kan dit je uurwerk beschadigen.

Tip 5: Voorkom extreme temperatuurwisselingen

Voorkom extreme temperatuurwisselingen, want dit kan condensvorming tot gevolg hebben. Ga dus niet vanuit de warme zon het koude water in.

Tip 6: Voorkom contact met schadelijke chemicaliën 

Let erop dat je horloge niet in aanraking komt met schadelijke chemicaliën, zoals chloor, alcohol, haarlak, schoonmaakmiddel en parfum. Deze stoffen kunnen tot een verkleuring leiden van de kast en horlogeband.

Tip 7: Controleer de horlogeband regelmatig

Controleer de horlogeband regelmatig, zodat je voorkomt dat je het horloge verliest. Let er hierbij ook op of de pennen waarmee de horlogeband aan het horloge vastzit niet zijn verbogen, aangetast of versleten.

Tip 8: Repareer je horloge nooit zelf 

Laat je horloge altijd repareren door een gediplomeerd horlogemaker. Een uurwerk bestaat uit tientallen onderdelen. Je kunt de reparatie en het onderhoud dus het beste aan een echte vakman overlaten.

Tip 9: Bewaar je horloge in een horlogebox

Al jouw horloges verdienen het om met zorg te worden behandeld. Ze bevatten een emotionele waarde. En wanneer je al jouw pareltjes bij elkaar optelt, kom je waarschijnlijk op een redelijk hoog bedrag uit. Het is dan ook zonde om jouw horloges onbeschermd in een kast op te bergen. Je loopt dan het risico dat er stof in de uurwerken komt en dat je horloges beschadigd worden. Door je horloges in een luxe horlogebox te bewaren, voorkom je dat er stof in de uurwerken komt. De binnenkant van een box is met stof gevoerd en de horloges liggen op zachte kussentjes.

Tip 10: Gebruik een watchwinder voor een automatisch horloge

Heb je een automatisch horloge? Dan is het belangrijk dat deze in beweging blijft. Als het horloge lang stilstaat, kan de olie indrogen en haar werking verliezen. Het horloge gaat dan onregelmatig lopen en sommige onderdelen zullen gaan slijten. Wind je automatisch horloge dus geregeld op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een watchwinder, zoals de luxe watchwinder van Rothenschild.

Terug naar blog